piątek, 19 września 2014

Z masą budyniową i śliwkami

W lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka.

Tak wygląda ciasto:





A tutaj jest przepis:

Biszkopt:
4 jajka
pół szkl. mąki pszennej
pół szkl. mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
budyń śmietankowy
1 i 1/2 szkl mleka
1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło)

plus:
śliwki


Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem.
Przełożenie:
Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek, na śliwki położyć drugą połówkę biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować pozostałą część masy i ułożyć pozostałe śliwki.

środa, 17 września 2014

Babeczki bananowe z gorzką czekoladą.

Zrobione były już jakiś czas temu ale jakoś nie było zbyt czasu żeby tutaj wstawić.

Po zorganizowanej imprezce rodzinnej zostało nam kilka bananów i trzeba było jakoś je wykorzystać, nie mogąc znaleźć przepisu na babeczki bananowe z zeszytach z przepisami, które mam w domu postanowiłam poszukać w internecie i o to jaki pyszny przepis znalazłam. Przepis ten pochodzi z bloga : http://zaciszekuchenne.blogspot.com






Składniki:

suche:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
mokre :
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki jogurtu lub maślanki,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 rozgniecione dojrzałe banany.
Przygotowanie:Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać w jednej misce suche składniki, dodając na końcu czekoladę. W drugiej, nieco większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Połączyć suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piec w temp.180 stopni ok.20 -25 min. Kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem.