wtorek, 16 czerwca 2015

Biszkopt podstawowy

Był juz przepis na biszkopt kakaowy teraz przyszedł czas na zwykły. Jest on z tego samego przepisu tylko zamiast kakao to jest pół na pół szklanki mąki.
Wychodzi bardzo puszysty i delikatny, po wystudzeniu można go przekroić na 2-3 blaty.





A o to przepis:

4 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.

środa, 10 czerwca 2015

Z mascarpone i truskawkami

Placek zrobiony dla brata do pracy na pożegnanie.
Proste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować)



Przepis:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Krem:
250g mascarpone
250 ml kremówki (30% , 32%)
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
truskawki
czekolada mleczna


Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.

Krem:
Śmietankę ubić na pół sztywno, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać.

Połączenie:
Gdy biszkopt ostygnie ułożyć na nim umyte i odszypułkowane truskawki, na truskawki wyłożyć krem. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach i posypać krem. Ciasto pokroić w kostkę i na każdej kostce ułożyć całą umytą truskawkę.


Smacznego! ;)






środa, 3 czerwca 2015

Biszkopt kakaowy

Biszkopt to podstawa do zrobienia tortów, czy też ciast z kremem. Próbując kilka przepisów znalazłam ten, który moim zdaniem jest najlepszy i, który mi zawsze wychodzi.
Przepis znaleziony gdzieś w mamy zbiorze przepisów.




Przepis:
4 jajka
3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.