czwartek, 8 października 2015

Ciemny placek cioci Stasi

Przepis na ten placek znalazłam w zeszytach z przepisami mojej mamy i postanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć jak smakuję.





A o to przepis na to ciasto:

Składniki:
1/2 kg cukru
1/2 kg mąki
3/4 kostki margaryny
4 jajka
1/2 l mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Przygotowanie: (zapis taki jak w zeszycie)
Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna.
W średnim ogniu piec.



Polewa czekoladowa:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
trochę masła i mleka

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę masła i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy kolorową posypką.

Polecam!
Smacznego

czwartek, 1 października 2015

Z brzoskwiniami i galaretką

Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;)




Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt

Krem:
kostka miękkiego masła
cukier
1 jajko
2-3 łyżeczki kakao
+ trochę wódki (można pominąć)

Dodatkowo:
kilka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe.

Przygotowanie:
1. Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić.
2. Gdy biszkopt się studzi zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao i wymieszać, dodać troszkę wódki (krem jest lepszy delikatniejszy ale można pominąć).
4. Ostudzony biszkopt wysmarować kremem, na kremie ułożyć brzoskwinie i polać lekko stężałą galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.


Smacznego!
Polecam!