czwartek, 18 sierpnia 2016

Sypane ciasto drożdżowe z jabłkami

Miałam w lodówce drożdże, które trzeba było już wykorzystać i kilka jabłek w misce na stole, za poradą mamy upiekłam to pyszne, mięciutkie ciasto. Jeszcze nie raz na pewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta.




Składniki:
Ciasto:
100g drożdży
3/4 szkl cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
pół szklanki mleka
szklanka oleju
4 szkl mąki
3 jajka

Kruszonka:
pół kostki masła
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru

Dodatkowo:
3-4 średnie jabłka

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w osobnej misce. Drożdże rozkruszyć do głębokiej miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej a na końcu zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Z podanych składników zrobić kruszonkę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.








Dzień polskiej żywności 2016