czwartek, 1 grudnia 2016

Pierniczki na drożdżach

Coraz bliżej święta i czas poszukiwań prezentów oraz zastanawiania się nad najpyszniejszymi wypiekami dla przyjaciół i rodziny. Skoro święta tusz tusz chciałam znaleźć przepis na pierniczki i udało się to z niezawodną pomocą mamy. Polecam przepis na te pierniczki, wyszły przepyszne.



Składniki: 
4 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl cukru pudru
2 czubate łyżki miodu
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
50g świeżych drożdży
120g miękkiego masła

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinaj foremkami dowolne kształty. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz ok 8-12 minut (nie piec zbyt długo bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do wystudzenia i ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier cytrynowy i ozdobiłam razem z ciocią posypką kolorową i cukrowymi śnieżkami.