wtorek, 28 lutego 2017

Babcine mielone

Każdy ma swój sposób na mielone ale babcine mielone są najlepsze choć nie przepadam za dużą ilością cebuli to w tych kotlecikach mi ona nie przeszkadza.







Składniki
500g mielonego mięsa z indyka
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 jajko
bułka tarta
majeranek
wegeta
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, przyprawy do smaku, bułkę tartą, cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Tak aby masa nie była mocno zbita. Formować kotlety. Przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.




środa, 22 lutego 2017

Pączki babci Krysi

Jutro Tłusty Czwartek i postanowiłam pomóc babci i przy okazji poprosić o przepis na babcine pączki, które są przeeeeepyszne. Babcia zawsze odganiała nas od świeżo upieczonych pączków żeby nas brzuszki nie rozbolały, gdy tylko troszkę przestygły zajadaliśmy się i mieliśmy na buziach śmieszne białe wąsy od cukru pudru, w którym były mocno obtoczone :) Teraz sama będę się starała zrobić takie same jak babcia :)
Z tego przepisu wychodzi tak z 60 pączków.




Składniki:
10-12 dag drożdży
1/2 l ciepłego mleka
mąka 

Z tych składników zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

1 kg mąki krupczatki
1 kostka masła (rozpuścić)
12 żółtek + 3 całe jajka
1 łyżeczka soli
1/2 l mleka
2 kieliszki spirytusu
1/2 szkl cukru
powidła śliwkowe
smalec do smażenia
cukier puder

Przygotowanie:
Żółtka, jajka i cukier ubić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, ubite jajka i wymieszać. Dodać mleko oraz rozpuszczony tłuszcz, wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Ciasto wyrabiać  aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Po pierwszym wyrastaniu ciasto odgazować i chwile wyrobić, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.




Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozpłaszczyć. Krążki na pączki wykrawać szklanka obtoczoną w mące. Krążek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, łyżeczką nałożyć powideł i sklejać pączki. Tak zrobione pączki układać na ścierce wysypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Upieczone pączki obtoczyć obficie w cukrze pudrze.










Kilka babcinych porad :
1. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani zbyt luźne.
2. Jeśli do smalcu dodamy 1 szklankę oleju nie powinny się przypiekać, a dodając surową obraną marchewkę do smalcu pączki będą miały ładny kolor.
3. Do ciasta można dodać aromat np. rumowy, pomarańczowy.


czwartek, 16 lutego 2017

Z ananasem

Mając w lodówce otwartą puszkę z ananasem już kilka dni myślałam jak go wykorzystać, co upiec i w końcu dzięki pomocy mamy wyszło takie przepyszne kombinowane ciasto. Przepyszne, wilgotne i bardzo kruche. Ciasto kakaowe jest wykorzystane z przepisu na cielaczka



Składniki:

2 szkl mąki
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 jajka
1 szkl mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
ananas z puszki
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski. Mikserem bądź łyżką bądź trzepaczką wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ananasa wyłożyć na sitko aby obciekł , jeśli jest w krążkach pokroić na mniejsze kawałki i położyć na ciasto. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




niedziela, 12 lutego 2017

Faworki drożdżowe

Były już faworki kruche nadszedł czas by zrobił na drożdżach. Są równie smaczne jak kruche. Trwa karnawał i warto próbować każdego przepisu na faworki.
Przepis na nie znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Będę często korzystać z tego przepisu.





Składniki:
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
10 dag margaryny
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko wlewamy do garnka. Podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, wykładamy ciasto* na stolnicę i wałkujemy na grubość 6-7 mm. Ciasto radełkiem bądź nożem dzielimy na pasy . Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.







*gotowe ciasto w misce podzieliłam na cztery części aby było mi łatwiej wałkować.

środa, 8 lutego 2017

Ciasto marchewkowe

Delikatne i wilgotne ciasto, które szybko się przyrządza. 
Dobre jest z polewą czekoladową bądź też posypane cukrem pudrem.



Składniki:
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl drobno startej marchewki
2/3 szkl maślanki
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło i maślankę, Dodać mąkę i lekko przemieszać. Dodać marchewkę i wymieszać do połączenia składników. Piec w okrągłej formie (26 cm) wysmarowanej masłem do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.





niedziela, 5 lutego 2017

Królewiec

Już od jakiegoś czasu zbierałam się żeby zrobić to ciasto i w końcu nadszedł ten dzień. Mimo, że trochę pracy przy tym cieście jest ale z całego serducha polecam to ciasto, każdemu smakoszowi słodkości przypadnie do gustu. 



Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody
150 g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:
0,5 l mleka
200 g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto miodowe.
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut.

3. Przygotować krem budyniowy.
Odlać nie pełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, aby nie było grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać.

4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe.

5. Przygotować polewę czekoladową.
Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.

6. Polać ciasto polewą i udekorować wg uznania.


piątek, 3 lutego 2017

Prośba o pomoc








Kochani Moi!
Mam do Was ogromną prośbę, moja siostra bierze udział w konkursie, dużo czasu do końca nie ma ale mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy się uda. 
Tutaj podaje link do głosowania ->  zdjęcie nr 1 Wystarczy polubić zdjęcie nr 1.
Bardzo mi na tym zależy. Wierzę w Waszą siłę! :D

Baaardzo dziękuje!!! 






Imieninowa rolada

Moja pierwsza i na pewno nie ostatnia rolada. Zrobiłam ją z okazji wczorajszych imienin babci. Solenizantce jak i gościom bardzo smakowała :)




Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu 

Krem:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
ananas z puszki
cukier puder

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do nagranego piekarnika i piec przez ok 20 minut bądź do tzw suchego patyczka.
Gdy biszkopt się upiecze, ciepły przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.*

Krem:
Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać.

Przełożenie:
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić.








*jeśli nie można dokończyć rolady w ten sam dzień to jak najbardziej można ją dokończyć następnego dnia.