piątek, 14 marca 2014

Serowe babeczki z kruszonką.







Składniki na 12 sztuk:
100g masła
100g cukru
2 łyżki kakao w proszku
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100g cukru
100g roztopionego masła
200g chudego twarogu
1/2 torebki budyniu waniliowego
papierowe foremki do ciasta

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni (termoobieg 150). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek. Z pierwszych 5 skłsdników zagnieść kruche ciasto. Dwie trzecie ciasta wyłożyć do formy do mufinek i mocno przycisnąć do dna. Pozostałą 1/3 ciasta odłożyć na bok.
2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, masło, następnie mieszać z twarogiem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładka masa. Masę serową wyłożyc do foremek.
3. Odłożone ciasto podzielić na kawałki i wyłożyć na masę serową. Babeczki piec ok. 25 minut na środkowym poziomie piekarnika, następnie ostudzić na kratce.

2 komentarze: