niedziela, 23 marca 2014

Tort z masą budyniową i bananami

Upiekłam ten tort z okazji 20tych urodzin mojego brata.
Pierwszy tort upieczony przeze mnie, jakoś wcześniej bałam się upiec jakikolwiek tort ale spróbowałam i nie żałuję ;) jak tylko jeszcze będę miała jakąś okazję to upiekę i następny tort :)



Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem budyniowy:
2 szkl. mleka 3,2%
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g miękkiej margaryny lub masła

3-4 banany

Przygotowanie:

1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.

2.W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia. Odstawiony budyń miksuję z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce do otrzymania puszystego kremu.

3. Ostudzony biszkopt przecięłam na pół i przełożyłam 1/3 kremu, na krem położyłam pokrojony w plasterki banan i na banany położyłam znów krem, przykryłam biszkoptem. Zeskrobałam wierzch biszkoptu odkładając do miseczki, wysmarowałam wierzch i boki tortu pozostałym kremem, udekorowałam bananami i zeskrobanym wierzchem biszkoptu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz