środa, 2 sierpnia 2017

Ryżowa zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Sporo się u mnie działo w ostatnim czasie i mało czasu było dodać nowy przepis ale już nadrabiam i dodaje przepis na przepyszną zapiekankę, która może być i na obiad i zarówno na kolację.
Dzięki takiej zapiekance można trochę wyczyścić lodówkę i wykorzystać to co zostało nam z innego obiadu.



Składniki:

1 średnia cukinia
½ dużej cebuli
500g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów z ziołami
2 torebki ryżu
1-2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szkl mleka

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zaszklić. Do zeszklonej cebuli dorzucić cukinię, chwilę poddusić. Dodać mięso mielone, smażyć ok 5 minut. Dodać pomidory z puszki i smażyć jeszcze ok 10 minut.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.  Na małej patelni rozpuścić na małym ogniu masło, dodać mąkę i energicznie mieszać uważając by nie przypalić zasmażki. Cały czas mieszając stopniowo dolewać mleka. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia.


Ugotowany ryż wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć mięso. Na wierzch wyłożyć sos beszamelowy. 

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz