Tak wygląda ciasto:
Biszkopt:
4 jajka
pół szkl. mąki pszennej
pół szkl. mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy
1 i 1/2 szkl mleka
1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło)
plus:
śliwki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem.
Przełożenie:
Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek, na śliwki położyć drugą połówkę biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować pozostałą część masy i ułożyć pozostałe śliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz