środa, 22 lipca 2015

Porady kuchenne

Przeglądając różne strony internetowe znalazłam kilka porad wartych uwagi.
Uważam, że każdemu "urzędującemu" w kuchni się przydadzą ;)
O to one:

1. Zamrażanie
Zamrażaj szybko, ponieważ tylko wtedy produkty zachowają najwięcej wartości odżywczych. Nie zamrażaj produktów po raz drugi. Torebki i pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z materiałów do tego przeznaczonych.
Czas przechowywania zależy od rodzaju produktu:
ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta – 6 miesięcy
sery, drób, mięso – 8 miesięcy
warzywa i owoce – 12 miesięcy
2. Sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej.
3. Zapach na dłoniach
Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem „umyj" plasterkiem cytryny
4. Pryskający olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.


Mam nadzieję, że się przydadzą ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz