Składniki:
Ciasto:
100g drożdży
3/4 szkl cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
pół szklanki mleka
szklanka oleju
4 szkl mąki
3 jajka
Kruszonka:
pół kostki masła
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
Dodatkowo:
3-4 średnie jabłka
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w osobnej misce. Drożdże rozkruszyć do głębokiej miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej a na końcu zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Z podanych składników zrobić kruszonkę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Robiłam kiedyś ciasto z tego przepisu, ale niestety mi się nie udało. Za to Twoje wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;)
UsuńMoże spróbuj zrobić jeszcze raz ;)
Na drożdżowe ciasto nie trzeba mnie długo namawiać, wygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńSpróbuję je zrobić tylko niewiem czy oleju nie zaduzo
OdpowiedzUsuńNie czuć tej ilości oleju :)
Usuń