Składniki:
4 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl cukru pudru
2 czubate łyżki miodu
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
50g świeżych drożdży
120g miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinaj foremkami dowolne kształty. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz ok 8-12 minut (nie piec zbyt długo bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do wystudzenia i ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier cytrynowy i ozdobiłam razem z ciocią posypką kolorową i cukrowymi śnieżkami.
Takich jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuń