piątek, 26 maja 2017

Babka Trójkolorowa

Znalazłam w szafce napoczętą paczkę maku i zastanawiałam się jak mogłabym go wykorzystać by się nie zmarnował. Z pomocą mamy znalazłam ten przepis. Babka jest miękka, przepyszna i puszysta choć może troszeczkę za tłusta mimo to na pewno zagości jeszcze nie jeden raz na moim stole. Przepis znalazłyśmy z mamą tutaj.


Składniki:
250 g margaryny
120 ml oleju
5 jajek
220 g cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl maki
1 łyżka kakao
80 g maku
olejek migdałowy

Przygotowanie: 
1. Margarynę utrzyj mikserem z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
2. Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy. 
3. Znowu zmiksuj. 
4. Ubij pianę z białek. 
5. Wsyp dwie szklanki mąki, wyłóż pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. 
6. Podziel ciasto na 3 części. 
7. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej mak. 
8. Do formy keksowej o długości około 30 cm wysmarowanej wyłóż ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem. 
9. Piecz około 60 minut w 180 stopniach C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz