czwartek, 19 października 2017

Marchewkowa zupa krem

Ostatnio pojawiła się na blogu Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka.
Ten smak dodaje uroku :)
Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci.
Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy.




Składniki:
500g marchewki
duża biała cebula
łyżka masła 
2 szkl mleka
2 szkl bulionu drobiowego (z kostki)
kilka łyżek śmietany
cukier
sól i pieprz

Przygotowanie:
Marchewki oskrobać, umyć. Zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę, a następnie wrzucić marchew i smażyć ok. 5 minut. Wlać mleko i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, połączyć z bulionem. Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać na talerze, udekorować śmietanką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz