wtorek, 24 października 2017

Brzdąc

Dzisiaj są imieniny taty i tak się zastanawiałam co upiec, przeglądałam internet, zeszyty z przepisami, które mam i zdecydowałam się upiec Brzdąca. Tata bardzo lubi ciasta z masami kakaowymi, czekoladowymi. Masa w tym przepisie jest na bazie budyniu czekoladowego. Jest to zupełnie inny przepis niż widziałam w internecie i postanowiłam wypróbować go.




Składniki:
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżeczka octu

Masa:
2 szkl mleka
3 czubate łyżeczki kakao
6 czubatych łyżeczek mąki
3/4 szkl cukru
25 dkg masła roślinnego


Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet. Blachę (u mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 

2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić.

3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem.
udekorować według uznania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz