Składniki:
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
Masa:
2 szkl mleka
3 czubate łyżeczki kakao
6 czubatych łyżeczek mąki
3/4 szkl cukru
25 dkg masła roślinnego
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet. Blachę (u mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić.
3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem.
udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz