czwartek, 19 kwietnia 2018

Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia

Łatwy w przygotowaniu i przepyszny pasztet gotowy do spożycia od razu po zrobieniu. Przepis leżał dosyć długo w jednym z segregatorów z przepisami w kuchni na półce i w końcu nadszedł czas by go zrobić.


Składniki:
500g wątróbki drobiowej
4 marchewki ugotowane
1 cebula
3 łyżki majonezu
sół, pieprz, majeranek do smaku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na kilka minut, a następnie osuszyć.
2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć kilka minut z obu stron. Na koniec doprawić sola i pieprzem.
3. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę.
4. Do masy dodać majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz