Zrobiłyśmy ją z tego przepisu:
Składniki:
400g ciastek maślanych
1/2 kostki masła (ok 125g masła) + masło do wysmarowania formy
1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie)
3 średnie banany pokrojone w plastry
500ml kremówki
1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
pokruszona czekolada do ozdoby
Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie puszkę z kajmakiem lekko podgrzałyśmy, żeby łatwiej było go rozsmarować. Rozsmarowałyśmy kajmak na przestudzonym spodzie, a na to układałyśmy banany. Kremówkę ubiłyśmy (nie na sztywno) i dodałyśmy żelatynę cały czas mieszając mikserem. Odstawiłyśmy do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć, a następnie przelałyśmy do formy i dalej chłodziłyśmy całe ciasto aż do całkowitego zgęstnienia. Przed podaniem posypałyśmy pokruszoną czekoladą.
Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę jest dobra, nie za słodka ;)
Mmm, wyszła Wam naprawdę wspaniała :)
OdpowiedzUsuń