niedziela, 15 lutego 2015

Pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Przepis na te pączki znalazłam na blogu/stronie >klik<
Zasmakowały mi i mojej rodzinie od razu, pyszne, mięciutkie pączki. Były one takim małym początkiem przed Tłustym Czwartkiem. Zniknęły bardzo szybko, tak jak to się dzieje z każdymi słodkościami u mnie w domu ;)


A o to przepis:

Składniki:
200g serka ricotta
2 jajka
75g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Zapraszam i życzę smacznego! ;)


Twarogowe słodkości 2

1 komentarz:

  1. Właśnie się zastanawiam co zrobić z moją ricottą. Ciekawy pomysł na włoskie paczki. pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń