poniedziałek, 4 maja 2015

W-Z'tka

Szukając przepisu na coś ciekawego i słodkiego, siostra "rzuciła" pomysłem na W-Z'tkę. To zaczęłam szukać przepisu, z którym bym sobie poradziła ale po przejrzeniu kilku stron, przepisów stwierdziłam, że muszę trochę poeksperymentować.
Podstawę zrobiłam z biszkoptu kakaowego (wykorzystanego już w kilku przepisach), krem to eksperyment, który się udał, polewa czekoladowa zrobiona z pomocą siostry ;)
Rodzinie ta eksperymentalna W-Z'tka zasmakowała i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić mając nadzieję, że i Wam zasmakuje.




Ciasto:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
330g śmietany kremówki 36%
200g serka homo
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl gorącej wody

Polewa czekoladowa:
pół tabliczki mlecznej czekolady
łyżka margaryny
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić

2. Krem:
Serek homo wymieszać z cukrem pudrem, kremówkę ubić. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka i zmiksować. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia, chwilę przestudzić. Żelatynę dodać do kremówki i zmiksować do połączenia składników,

3. Polewa czekoladowa:
Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu dodać kakao i cukier puder, wymieszać do połączenia składników.

4. Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Przełożony biszkopt polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.




Smacznego!  ;)

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ta wersja wuzetki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i polecam wypróbować :)

      Usuń