czwartek, 1 października 2015

Z brzoskwiniami i galaretką

Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;)




Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt

Krem:
kostka miękkiego masła
cukier
1 jajko
2-3 łyżeczki kakao
+ trochę wódki (można pominąć)

Dodatkowo:
kilka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe.

Przygotowanie:
1. Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić.
2. Gdy biszkopt się studzi zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao i wymieszać, dodać troszkę wódki (krem jest lepszy delikatniejszy ale można pominąć).
4. Ostudzony biszkopt wysmarować kremem, na kremie ułożyć brzoskwinie i polać lekko stężałą galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.


Smacznego!
Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz