Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
Masa:
250g mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30%
1/2 szkl cukru
Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
cukrowe ozdoby
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
Masa:
Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia.
Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
Przełożenie:
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować i położyć drugi placek biszkoptu. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu, ułożyć truskawki i cukrowe ozdoby.
Pycha!
OdpowiedzUsuń