sobota, 30 lipca 2016

Tort imieninowy

Nadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny.




Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżeczka octu

Masa:
250g mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30%
1/2 szkl cukru

Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
cukrowe ozdoby


Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika  i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

Masa:
Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia.

Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki.

Przełożenie:
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować  i położyć drugi placek biszkoptu. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu, ułożyć truskawki i cukrowe ozdoby.





Smacznego!



1 komentarz: