Składniki:
1/2 kg mąki
1 sztuczny miód (słoik jak od dżemu)
1 kostka margaryny
1 szkl cukru5 jajek
kakao (ja dałam jakoś może z 1/3 opakowania)
1 opakowanie cynamonu
1 łyżeczka amoniaku
bakalie (rodzynki, orzechy)
Przygotowanie:
Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
1/3 kostki masła
kakao
cukier
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Nie ma jak babcine przepisy :) Prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj tak tak :D
Usuń