poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciemny placek

Jest to jeden z placków, który może długo stać i będzie miękki i pyszny. Przepis ten znalazłam w babcinym zeszycie, jeszcze nie raz na pewno go zrobię. Polecam wypróbować! ;))


Składniki:
1/2 kg mąki
1 sztuczny miód (słoik jak od dżemu)
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
5 jajek
kakao (ja dałam jakoś może z 1/3 opakowania)
1 opakowanie cynamonu
1 łyżeczka amoniaku
bakalie (rodzynki, orzechy)

Przygotowanie:
Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.

Polewa:
1/3 kostki masła
kakao
cukier
2-3 łyżki wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.




2 komentarze: