poniedziałek, 7 listopada 2016

Domowa zupa pomidorowa

Ta zupa pomidorowa to smak mojego dzieciństwa. Moja mama i babcia zawsze przygotowywały tą zupę w ten sam sposób z tym, że babcia lubi dodać jeszcze do zupy śmietankę. Jest jeden składnik, który całkowicie ulepsza smak tej zupy. Tym składnikiem jest cukier, zaskakujące? A jednak! Zapraszam do wypróbowania. 


Składniki:
butelka domowego soku pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
kostka rosołowa
1-2 kiełbasy śląskie/wiejskie
2-3 łyżki mąki pszennej
cukier 
pieprz
sól
koperek suszony bądź świeży
makaron

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wstawiamy na gaz i gotujemy, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku; cukru dodaje tak 1-2 łyżki. Gdy zupa się gotuje do miski wsypujemy mąkę dodaje trochę wody mieszamy tak aby nie było grudek, wlewamy do zupy, zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do zupy przed podaniem dodajemy koperek drobno pokrojony.  Na talerz nakładamy makaron, wlewamy zupę i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz