wtorek, 24 lutego 2015

Tort dyniowo-śmietanowy

Tort ten już jakiś czas temu zrobiłyśmy go wspólnymi siłami w trójkę, tzn Ja, Mama i Siostra. 
Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował. 
Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni.
Polecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść.



Składniki:
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej,
4 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
7 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju 
5 szkl. dyni starej na małych oczkach

krem:
1l. śmietanki kremówki (30%)
2 op. żelatyny-fix deserowej
polewa:
1 puszka masy krówkowej

Przygotowanie:
Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty.
Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru).
Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz