Składniki:
1 duży korzeń świeżego imbiru
150 ml octu ryżowego
30 ml soku z buraków (pominęłam bo nie miałam)
100 g cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (0,5-1 mm). W łóż do szklanej miseczki, zasyp solą i lekko wymieszaj. Przykryj miseczkę talerzykiem i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągnij imbir z lodówki i odlej z niego nadmiar płynu (nie odciskaj). Rozłóż plasterki imbiru do małych słoiczków. Do małego garnka wsyp cukier i wlej ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz