Składniki:
500 g mąki
40 g masła
6 żółtek
190 g gęstej śmietany 18%
1 i 1/2 kieliszka wódki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem w paski. W środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Mmmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/