Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Krem:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
ananas z puszki
cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do nagranego piekarnika i piec przez ok 20 minut bądź do tzw suchego patyczka.
Gdy biszkopt się upiecze, ciepły przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.*
Krem:
Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać.
Przełożenie:
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić.
*jeśli nie można dokończyć rolady w ten sam dzień to jak najbardziej można ją dokończyć następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz