czwartek, 16 lutego 2017

Z ananasem

Mając w lodówce otwartą puszkę z ananasem już kilka dni myślałam jak go wykorzystać, co upiec i w końcu dzięki pomocy mamy wyszło takie przepyszne kombinowane ciasto. Przepyszne, wilgotne i bardzo kruche. Ciasto kakaowe jest wykorzystane z przepisu na cielaczka



Składniki:

2 szkl mąki
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 jajka
1 szkl mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
ananas z puszki
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski. Mikserem bądź łyżką bądź trzepaczką wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ananasa wyłożyć na sitko aby obciekł , jeśli jest w krążkach pokroić na mniejsze kawałki i położyć na ciasto. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz