Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody
150 g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
0,5 l mleka
200 g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto miodowe.
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut.
3. Przygotować krem budyniowy.
Odlać nie pełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, aby nie było grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać.
4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe.
5. Przygotować polewę czekoladową.
Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
6. Polać ciasto polewą i udekorować wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz