czwartek, 4 października 2018

Maślane ciasteczka z czekoladą

Przepis przeleżał w zeszycie czekając na swoją kolej i się doczekał.
Szybkie, przepyszne i maślane ciasteczka.



Składniki:
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
1 jajko
2 i 1/2 szkl maki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
150 g czekolady 


Przygotowanie:
Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra dół) i piec 13-15 minut.
Upieczone ciastka studzić na kratce.






1 komentarz: